3955 1997 |  info@medicsport.dk

Store fordele ved regelmæssig aktivitet?

Funktionel træning er steget i popularitet i de seneste år, men for mange personer kan det være svært at afgøre, om det er foreneligt med de overordnede sundheds- og fitness-mål. For nylig talte vi med Paul Juris, Ed.D., den administrerende direktør hos Cybex Research Institute, om fordelene og ulemperne ved funktionel træning.

fordele-regelmaessig-aktivitet

Hvad er din holdning til funktionel træning?  

En stor del funktionel træning er baseret på olympiske løft og effektive træningsformer og strategier. Jeg er bekymret for, at folk tror, de kan træne som elitesportsudøvere. Der er en grund til, at folk bliver kaldt elitesportsudøvere. Der er meget få mennesker i verden, der er i stand til at gøre ting med deres krop på den måde, som de rent faktisk gør.

Jeg tror, at den risiko, der er forbundet med nogle af disse træningsprogrammer, er, at folk kan presse sig selv ved at deltage i aktiviteter, som de egentlig ikke er egnet til at lave. Jeg vil ikke sige, at jeg ikke støtter det, men jeg har bekymringer om det.

Er der et træningsprogram, som nytilkomne kan bruge, der inkorporerer nogle elementer fra funktionel træning?

Intensitet er noget, der kan anvendes i alle former for motion. Jeg tror ikke, at fordelene ved funktionel træning ligger i træningsintensiteten – enhver træning kan udføres med et højt intensitetsniveau. Jeg tror, at det, der er attraktivt ved funktionel træning, er, at det er meget varieret – at der er en ny træningsform hver dag. Det kan udføres alle steder, hvor man kan dyrke motion. Der er meget stor variation for folk, og det foregår i et kontrolleret miljø; især for nybegyndere vil det være lige så effektivt og meget sikrere.

Kan funktionel træning ændres, så det passer til ens styrkeniveau og fitness-egnethed?


Det afhænger af øvelsen. Hvis du skal vende et lastbildæk, er du nødt til at vende lastbildækket, så der er egentlig ingen måde at ændre de krav, der stilles til den enkelte person – et lastbildæk er et lastbildæk.

Med hensyn til træningsmængden, hvis du ikke ønsker at lave så meget, behøver du ikke lave så mange gentagelser ... De fleste af de øvelser, der udføres på et vist niveau, kan ændres. Det afhænger faktisk af, om personen kender sine egne begrænsninger, og der tror jeg, at man løber ind i problemer. Tro det eller ej, jeg tror, at de fleste folk ikke ved, hvor hårdt de skal træne.

Hvordan kan hele kulturen omkring funktionel træning i overtræning?

Når du er i det miljø, hvor der er et rum fyldt med mennesker, og alle laver disse eksplosive, dynamiske bevægelser, så tror du, at det er en interaktion, fordi det er et gruppemiljø - og det er i øvrigt det, der skaber stor popularitet af funktionel træning, fordi det har skabt en stor fællesskabsfølelse - når man selv er dette miljø sammen med en masse mennesker, der laver de øvelser, vil man ikke være den, der ikke laver dem. Man vil ikke gøre opmærksom på sig selv ved at være den person, som foregiver at udføre det, og derfor prøver man at lave dem, og når man udfører dem, gør det ondt.

Hvad er tegnene på, at folk overdriver træningen?

Jeg tror, at når en øvelse er udfordrende til det punkt, hvor du ikke kan få koordineringen med, og du kæmper med bevægelsesmønsteret og teknikken - hvis du i det hele taget kæmper med teknikken - så er du nødt til at ændre intensiteten af træningen, indtil denne teknik er blevet rigtigt cementeret. Det er nummer et.

Jeg vil se på hjertefrekvensen og eventuelt andre typiske tegn og symptomer, som om man føler sig svimmel, om man føler sig mat, eller andet som kan vise, at man overdriver det. Hvis man føler, at vægtene er så tunge, at man har problemer med at flytte dem, er det nok et tegn på, at de er for tunge. Hvis man ser på dette og tænker, "jeg er ikke sikker på, at jeg kan gøre dette," har man sikkert ret.

Ville du sige, at der er en rettesnor, der kan indikere, når en person er klar til funktionel træning?

Når man har en nybegynder i motionscentret, sætter man ikke den pågældende i gang med dynamiske ballistiske øvelser. Man skal have personen indoktrineret og trænet og udviklet og systematiseret til motionscentret, og den første periode, hvor nogle gør det, er på f.eks. 6-10 uger, inden man er klar til at gå over til udfordringer i det hele taget.

Men det første, man skal gøre, er at skabe en træningsvane, hvor folk regelmæssigt kommer i motionscentret. Når man har opnået det, er man i en position, hvor man kan begynde at udvide træningsrepertoiret ... Jeg tror, man taler om ca. 15 til 16 uger - fire måneder i alt - før jeg ville anbefale nogen gå ind i et funktionel træningsmiljø.

Hvad betyder det at blive certificeret til at instruere i funktionel træning?

Der skal ingen formel uddannelse til for at instruere i funktionel træning. Og det bekymrer mig, da det er nogle meget krævende, meget dynamiske øvelser. Ikke alene er de en udfordring for de personer, der laver disse øvelser - slutbrugerne - men det er lige så udfordrende for instruktørerne at skulle se på, hvad folk laver, og meget omhyggeligt sætte tal på og kvalificere denne bevægelse, så de kan yde en effektiv tilbagemelding og coaching.

Jeg tror, det kræver en høj grad af uddannelse og træning for folk at kunne administrere denne type træning. Og min bekymring er, at hvis disse folk ikke har en formel uddannelse, er jeg ikke sikker på, hvordan de kan føre kvalificeret tilsyn med disse øvelser.


Hvordan kan de enkelte personer sikre sig, at de arbejder med en uddannet instruktør?
Jeg vil spørge dem, hvilken slags uddannelse, de har, hvilken form for videreuddannelse, de har, hvis de er certificeret i overensstemmelse med den form for træning, man kan lave på funktionel træningsredskaber.

Hvis omfanget af deres uddannelse er, at de har brugt tid på et redskab til funktionel træning ved at se på, at andre mennesker bruger dette, eller de har arbejdet ved et redskab til funktionel træning eller har været en slags elev der, og det virkelig er omfanget af det, er jeg ikke sikker på, at jeg ville betro min sundhed til denne person.

Er der noget af det professionelle træningsudstyr, som Cybex tilbyder, der giver en omfattende træning, som kan måle sig med funktionel træning?
Jeg tror, at alt vores udstyr kan måle sig med det på forskellig måde, afhængigt af hvordan man bruger det. Eagle-linjen er designet til at give den højeste grad af alsidighed og fleksibilitet inden for en produktlinje. Men vender man dæk på dem? Nej, men man kan helt sikkert at opbygge dynamisk styrke, kraft og muskulær udholdenhed, som alt sammen er meget gavnligt.

Bravo-linjen – her taler vi om et funktionelt træningssystem, der har nogle unikke fordele, som ikke er tilgængelige i andre kabel-baserede systemer, hovedsagelig stabiliseringspude, og hvad jeg nu refererer til som muskelaktiveringssystem. Bravo-linjen er nu virkelig komme ind i et funktionelt træningssystem, som giver folk den bedste kombination af bevægelseskoordination, belastning og muskelmålretning af enhver produktlinje, der findes.

Ved at kombinere de forskellige elementer og bruge en meget fleksibel linje som Eagle-linjen sammen med Bravo-linjen, som er kabelbaseret, unik og alsidig i sig selv, og smider i en Arc-træner, får man, hvad man behøver, for at gøre det, man ønsker at gøre.