3955 1997 |  info@medicsport.dk

Få svar på 10 hyppige træningsspørgsmål

Er kosten eller træningen vigtigst? Hvordan taber jeg mig? Hvor mange gentagelser skal jeg lave? Der er rigtig mange spørgsmål forbundet med træning – og sundhed i det hele taget – og mindst lige så mange svar! Få her svar på 10 spørgsmål, som ofte stilles.  

 

  

1. Hvordan kan jeg tabe mig?

Hvis du skal tabe dig, skal du forbruge mere energi, end du indtager. Sagt på den mest simple måde, handler det om at skru op for træningen og spise rigtigt. Der er altså to forskellige knapper, du kan skrue på. Enten kan du spise mindre energi. Det betyder ikke nødvendigvis mindre mad, men mindre af den mad, som indeholder meget energi – f.eks. produkter, der indeholder raffineret sukker. Eller også kan du bruge mere energi – altså træne mere. En kombination af de to er klart det mest effektive. Om det skal være styrketræning eller konditionstræning afhænger af, hvad der motiverer dig bedst, men det ideelle vil være en kombination af de to træningsformer. 

Uanset hvad kan du ikke bare tabe dig fra den ene dag til den anden – det kræver et stort arbejde! Dog er det væsentligt at huske på, at selv små ændringer på de rigtige steder kan skabe store resultater!

 

2. Hvordan taber jeg mig på maven (numsen eller lårene)?

Såkaldt punkttræning er et meget berømt, men også meget forældet begreb. Du kan ikke som sådan træne dig slankere på en bestemt, isoleret del af kroppen. Fedtet i kroppen fungerer som en slags benzintank, idet fedtet lagrer den energi, du ikke har brugt, så du kan bruge af det en anden god gang. Det meste af dit overskudsfedt ligger omkring mave og hofter, men vi får ikke selv lov til at bestemme, hvad for noget fedt, der skal ryge først. Det betyder dog ikke, at det er spildt at fokusere på specifikke områder – træner du eksempelvis målrettet på at blive flade på maven, så bliver du samtidigt mere veltrænet og opstrammet på resten af kroppen.

 

3. Hvad er vigtigst – kost eller træning?

Du har sikkert hørt nogen sige, at træning er 10-20% og resten er det, du putter i munden – eller omvendt. Men faktum er, at kost og træning er to sider af samme sag, så begge dele er lige vigtige og understøtter hinanden. Spiser du for meget i forhold til din træning, vil du ikke kunne se resultaterne i samme grad. Og spiser du for lidt i forhold til træningen, har kroppen ikke energi nok til at få det fulde udbytte ud af træningen. Det korte svar er derfor, at du får dobbelt så gode resultater ved både at træne og spise fornuftigt!

 

4. Bør jeg træne hver dag?

Det er ikke nødvendigt at træne hver eneste dag. 3-4 gange om ugen er faktisk helt perfekt. Kroppen har nemlig brug for hvile til at komme sig over den belastning, du har udsat den for under træning. Det anbefales, at du holder mellem 24-48 timers pause, før du træner den samme muskelgruppe igen. Giver du ikke kroppen pause, kan du komme i overtræning, hvilket betyder øget risiko for skader og forringet udbytte af dine anstrengelser. Er du meget glad for at træne, og vil du gerne træne 5-6 gange i ugen, kan du træne splitprogram. Her træner du en del af kroppen den ene dag og en anden del af kroppen den næste dag. På den måde kan du stort set træne hver dag uden at overbelaste dine muskler. Dog skal kroppen og nervesystemet stadig have mulighed for at koble helt fra minimum en gang om ugen – og du kan nyde din fridag med god samvittighed, for det er nemlig i pauserne mellem – og ikke under træningerne – at musklerne vokser og bliver stærkere!

 

5. Hvis jeg er i god form og så stopper med træningen, bliver mine muskler så omdannet til fedt?

Nej. Muskler fungerer sådan, at de trækker sig sammen og genererer bevægelse. Og fedt er den energi, der skal til for at få musklerne til at arbejde. Derfor kan muskler ikke lige pludselig blive til fedt, ligesom pærer ikke kan blive til bananer. Men holder du op med at træne uden at regulere din kost, kan det føles som om, musklerne bliver til ’fedtdeller’. Det skyldes, at din overskudsenergi lagrer sig som fedt oven på musklerne, som så også bliver mindre, idet de ikke længere bliver stimuleret på samme måde. 

Husk: eftersom musklerne skal bruge fedt til at arbejde, så bliver din fedtforbrænding højere, jo større muskelmasse du har!

 

6. Hvilket tidspunkt på dagen er det bedst at træne?

Der er både fordele og ulemper ved at træne henholdsvis morgen, middag eller aften, så der findes desværre ikke et ’magisk’ tidspunkt, hvor du får allermest ud af din træning. Det gælder altså om at finde den tid på dagen, hvor det er mest hensigtsmæssigt for dig at træne. Og husk – du får noget ud af det, hver gang du træner, uanset tidspunktet på dagen.

 

7. Er det lige så godt at gå som at løbe?

Gang, løb, svømning, cykling – alle former for kredsløbstræning har til formål at øge din hjertemuskulatur og din lungefunktion. I princippet er typen af motion derfor underordnet, så længe du bare udfordrer dit kredsløb. Når det gælder om at forbrænde kalorier, er der heller ikke den store forskel på, om du forbrænder 100 kcal. ved at gå, løbe eller cykle. Det tager bare lidt længere tid, hvis du går, end hvis du løber. Hvis du aldrig har dyrket motion før, er det dog en fordel at starte mildt ud for ikke at miste motivationen igen. Når det så er sagt, så gælder det om at presse intensiteten så højt op som muligt, og her vil løb klart være at foretrække frem for gang, idet du træner mere effektivt på kortere tid og samtidigt får pulsen op.

 

8. Er jeg for ung eller for gammel til at træne?

Intens, tung styrketræning er ikke godt for helt unge personer, hvis kroppe stadig er i gang med at vokse. Andre har det ikke så godt med at løbe på grund af slid i f.eks. knæ eller ryg. Så det er altså ikke alle motionsformer, der er lige gode for alle mennesker i alle aldre. Men der vil altid være en eller anden form for sport eller træning, der passer til dig og din alder. Der er en tendens til, at vi i dag bliver mindre og mindre aktive jo ældre, vi bliver. Samtidig er vi som mindre aktive voksne blevet dårligere og dårligere til fysisk at aktivere vores børn. Men det betyder ikke, at kroppen fra naturens side er udstyret med åbne- og lukketider for motion. Så det er bare med at komme i gang – motion har nemlig ingen alder! 

 

9. Bliver jeg ’stor’ af at løfte vægte?

Ja, det kan du blive, hvis du arbejder målrettet mod det. Men musklerne begynder ikke at vokse ukontrolleret fra den ene dag til den anden, bare fordi du begynder på styrketræning. Mange – især kvinder – afholder sig fra at styrketræne af frygt for at blive for muskuløse, men det er en helt ubegrundet angst. Prøv blot at spørge en af fyrene i styrketræningsafdelingen, hvor svært det er at tage de for ham eftertragtede kilo på. Det kræver masser af tungt og intensivt arbejde med vægtene, samt en meget disciplineret kostplan for virkelig at blive muskuløs, og ingen kommer sovende til det. Du kan via din træning selv styre, hvor ’stor’ du ønsker at være – træner du moderat styrketræning for at styrke og stramme kroppen, er det lige præcis det, du får. Og så gælder det, at jo tungere du løfter, jo større bliver dine muskler.

 

10. Hvor mange gentagelser skal jeg lave?

2-3 sæt af 8-12 repetitioner er alt rigeligt, hvis du sørger for at have den rigtige belastning på. Den rigtige belastning betyder her, at du lige præcist kan udføre det antal repetitioner, du har sat dig for med en given vægt og ikke én mere – dette samtidigt med, at din teknik er korrekt fra første til sidste repetition.