3955 1997 |  info@medicsport.dk

Mystikken om core

Definition! 

På det seneste har fitness-branchen været besat af coren (kropskernen). Næsten hvert eneste fitness-udstyr eller træningsplan lover at give sixpack-mavemuskler (‘six pack’ abs). Desuden er mange i branchen begyndt at fremhæve, hvordan en stærk kerne er afgørende for at øge ens evner til at udføre dagligdags aktiviteter, forbedre atletiske præstationer og endog forebygge skader.

Mystificerer charmen ved at have en sixpack os om vigtigheden af kerne-træning? En synlig kernemuskulatur er primært en funktion til kropsfedtprocent og at lave kerne-øvelser alene vil ikke reducere mavefedtet (Vispute et al. 2011). En lav kropsfedtprocent betyder, at man sandsynligvis vil have synlige centrale muskler, uanset hvad styrken af disse særlige muskler vil være. Hvis kerne-fokuserede øvelser alene ikke fører til en sixpack, vil de så forbedre de funktionelle resultater?

mystified-core

Denne serie i tre dele vil være en evidensbaseret diskussion, der relaterer sig til kernen, kernestyrke og stabilitet samt funktionelle resultater. Serien kan skitseres således: Del I vil forsøge at definere kernen, såvel som kernestyrken, stabilitet og udholdenhed; Del II vil gøre rede for de nuværende tests, der anvendes til at sætte tal på disse målinger samt deres begrænsninger; Del III vil gøre rede for beviset i den specifikke krop i et forsøg på at definere sammenhængen mellem kernen og de sportslige præstationer. Der er stor uenighed, når man skal definere og sætte tal på kernen og dens funktion, og mange forfattere bruger begreber som kernestyrke og stabilitet i flæng, som kun fører til inkonsekvens. Derfor vil del I forsøge at definere de begreber og spørgsmål, der relaterer sig til dem.

Klik her for at læse hele artiklen

Cory L. Hofmann, M.S. Research Project Manager, Cybex Research Institute